Om gårdshunden


Hva er en dansk-svensk gårdshund?

En dansk-svensk gårdshund er en gammel rase og det kan tyde på at den stammer helt tilbake fra vikingtiden. Av utseende ligner en gårdshund veldig på en Jack russel terrier eller en Fox Terrier. Gårdshunden er ikke like selvstendig, og selvsikker som en terrier, men allikevel mer selvsikker og selvstendig enn for eksempel en golden retriever.  

Dens oppgave er å fange rotter, mus og andre småkryp på gården. De har/blir også brukt til div arbeid som f.eks. og hente kuer inn til melking og varsling når fremmede nærmer seg. Gårdshundens opprinnelse er naturligvis i Danmark og Sverige, den var tidligere mest vanlig langt sør i Sverige. Nå er den å finne i stort sett hele Sverige og Danmark, men også i Norge, Finland og Tyskland. 

En gårdshund skal ha runde former. Den skal være kvadratisk i kroppen og ha et trekantet hode med temmelig bred skalle og ikke for lang nese med et tydelig stopp. Førsteinntrykket skal være en hvit hund med flekker. Fargen på flekkene kan være sjokoladebrune, viltfargede, flerfargede eller gule. Nesebrusken og øyefargen kan være i harmoni med fargen på flekkene. 

Gårdshunden er plassert i gruppe 2 (Pinscher, Shcnauzer, Molosser og Sennenhunder). Rasen ble i 2008 midlertidig godkjent av FCI (Fédération Cynologique Internationale). Rasen ble endelig godkjent i 2019 og kan nå også motta CACIB på internasjonale utstillinger.

En hund med masse energi!

Innen man skaffer seg en gårdshund, skal man vite at det gjennom tidene ikke har skjedd noe med rasens opprinnelige anlegg for muse- og rottefangst, og varsling når det kommer fremmede.

Gårdshunden er en hund som trenger en mild og positiv oppdragelse. Den er ypperlig som familiehund, og passer inn hos de fleste familier. De er glad i varme og nærhet, og er ofte å finne liggende foran peisen, under dyna eller helt tett inntil eieren i sofaen. Den elsker sin familie, og skal ikke være sky eller aggressiv overfor fremmede. Den kan være noe reservert.

For at den skal kunne utføre alle arbeidsoppgavene en gårdshund har på en gård, må den være energisk. Det er den! Det er en energisk, livlig og lynhurtig hund. Den er heldigvis også en veldig lærenevillig hund, og den vil gjerne behage sine mennesker. 

Familiehund

En gårdshund vil helst være der hvor dens mennesker er. Dette er ikke en hund som streifer omkring. Dersom du går inn til naboen, vil hunden gjøre alt for å følge deg. I en sånn situasjon kan den finne på å kravle igjennom hekken eller hoppe over gjerdet for å komme til deg. Flokkinstinktet til en gårdshund er sterkt. En gårdshund trives ikke med å skulle oppholde seg i en løpegård eller lignende, for der kan den se sine mennesker, men ikke komme til dem.

Hvis man vil ha en gårdshund, skal man være innstilt på å ha mye nærkontakt med sin hund. Den elsker å ligge i fanget og få sove i sengen. Det er en kjælen- og hyggelig hund. Selv så aktiv, energisk og livlig den kan være, like kjælen og rolig kan den også være, hvis den får lov til å ligge i fanget, i sofaen eller ved peisen. Av en eller annen grunn klarer denne lille hunden å sjarmere seg til det privilegium å få ligge i sofaen eller i sengen.

Gårdshunder og barn går godt sammen, men i likhet med andre hunder må man selvfølgelig passe på.

Dansk-svensk gårdshund er som regel glad i alle mennesker, også fremmede. Den er på ingen måte aggressiv, men den varsler/bjeffer når det kommer noen. Man skal da huske på at den ble brukt som "alarmklokke" på landet i gamledager. Denne egenskapen er bevart hos rasen. Like fort som den begynner varslingen, kan den falle til ro igjen. Hunder generelt bjeffer for å advare flokken om at det kommer noen. Det er nettopp det en gårdshund gjør.

Mosjon

Som sagt tidligere er en gårdshund en aktiv og livlig hund, og hvis man selv er aktiv, vil hunden gjerne følge med! Men husk at en valp må ikke belastes for mye før den er ferdig utvokst.

Det er ingen betingelser, som for eksempel at en gårdshund må ha masse mosjon hver dag, men får den ikke det må den aktiviseres med andre ting - gjerne litt hjernetrim!

En gårdshund er lettlært så her er det bare å bruke fantasien, og la hunden få løse forskjellige oppgaver eller lære triks. Den er like aktiv og livlig når den kommer litt opp i årene, og en gårdshund blir mellom 15-16 år.

Dansk/svensk gårdshund er en rase med få helseproblemer. Den anses for en sunn og frisk rase, som oppnår en høy alder og beholder sin vitalitet lenge.

Det foreligger ingen rasespesifikke sykdommer innad i rasen.